Srdečně zveme na 16. ročník semináře Otevřený prostor 23: Směrem k ekonomice dobrého života.

Online přihlašovací formulář.

Tentokrát se zblízka zaměříme na ekonomiku dobrého života a do otevřeného prostoru vstupujeme s otázkami:

  • Jak vytvářet ekonomiky, které jsou ekologicky udržitelné a sociálně spravedlivé?
  • Jak podporovat ekonomické alternativy v čase krize?
  • Na jakých principech stojí ekonomika dobrého života?
  • A jak budovat síť ekonomických vztahů, které nestojí primárně na maximalizaci zisku?

Kdy?  25. – 29. ledna 2023 (středa večer až neděle ráno)

Kde? V ekologickém středisku Rychta na Krásensku

Letáček akce ke stažení zde.

Zde naleznete oficiální pozvánku.

Nacházíme se v čase kulminujících krizí, které jasně ukazují selhání současného ekonomického systému postaveném na volném trhu a ekonomickém růstu. Právě na půdorysu těchto krizí potřebujeme vynalézt podoby nové ekonomiky zohledňující limity naší planety a zaměřující se na naplňování lidských potřeb a péči. Pojďme společně přemýšlet, jak má tato ekonomika dobrého života vypadat a jak se vzájemně podporovat v praktických projektech.  

OTEVŘENÝ PROSTOR

Smyslem semináře je vytvořit prostor pro společné přemýšlení, porozumění i propojení lidí věnujících se, ať teoreticky či prakticky, rozvíjení ekonomik vedoucích k naplňování lidských potřeb a ekologické udržitelnosti. Zkrátka ekonomik dobrého života nejen lidí, ale všech organismů planety. 

V semináři budeme program tvořit společně, přímo na něm. Zvolili jsme organizační formu, která se snaží usnadnit neformální komunikaci a navodit atmosféru důvěry a spolupráce – formu otevřený prostor (open space). Ta umožňuje přítomným s pomocí facilitace rozhodovat o náplni jednotlivých programových bloků přímo na místě. Zároveň se stírá rozdíl v rolích lektorských a účastnických – všichni se aktivně podílejí na tvorbě programu i jeho realizaci.

Přihlášky přijímáme do 1. prosince 2022. Nejpozději 20. prosince 2022 budete vyrozuměni, zda jsme Vás na seminář vybrali (počet účastníků a účastnic je omezen na 25), a požádáme o zaplacení nevratné zálohy 400 Kč.

Seminář je z části financován Evropskou unií. Účastnický poplatek ve výši 2 500 až 5 500 Kč pokryje další výdaje spojené s realizací akce. Výše, kterou přispějete, záleží na vašich možnostech. Pokud je pro vás obtížné účastnický poplatek i v minimální variantě uhradit, dejte nám prosím vědět. Pokusíme se společně najít řešení.

Organizátorský tým: Trast pro ekonomiku a společnost ve spolupráci s Katedrou environmentálních studií FSS MU, Ekumenickou akademií a RE: SET – Platformou pro sociálně–ekologickou transformaci.

 

V případě otázek nás neváhejte kontaktovat na: openspace@thinktank.cz.

Těšíme se na vás!