Přihláškaonline formulář pro přihlášení
Letáček ke stažení: letáček A4 (PDF, 272 KB), letáček A5 (PDF, 454 KB)
Pozvánka ke stažení: pozvánka (PDF)


Zveme vás na 12. ročník semináře typu otevřený prostor s tématem smyslupné práce.

Kdy? 24.- 28. ledna 2018 (středa večer až neděle ráno)
Kde? V Penzionu statek Široký důl u Poličky

Co je práce? Za jakou práci dostává kdo zaplaceno, a kolik? Jak pracovat smysluplně, tvořivě a udržitelně? Jak zviditelnit a ocenit práci v domácnosti, na zahradě, v hospodářství? Jsou nezaměstnanost a přepracování dvěma stránkami jedné mince? Jak se liší práce v podniku vlastněném zaměstnanci? Jak vtáhnout zaměstnance do rozhodování organizace? Existují u nás podniky, družstva, spolky, kde demokratická samospráva funguje? Co je svobodná firma? Jak zlepšit legislativu kolem sdílených pracovních míst či zkrácených úvazků a jak můžou veřejné politiky obecněji usnadnit cesty ke smysluplné práci? Je nepodmíněný základní příjem reálná alternativa? Jak u nás funguje dobrovolnictví? Jsou nové formy práce osvobozením, nebo dalším způsobem vykořisťování? Je „volná noha“ opravdu volná? Seberou nám roboti práci? To jsou jen některé z otázek, které bychom na tomto setkání rádi probrali.

Všichni účastníci budou zároveň i lektory a naopak. Program budeme tvořit až na místě s pomocí facilitátora. Seminář je určen pro sociální, solidární, eko, mikro i jiné podnikatele, družstevníky, úředníky a právníky, ženy a muže v domácnosti, radní a starosty, aktivisty, studenty, členy nevládních a církevních organizací i místních akčních skupin, učitele, akademiky, novináře a všechny, kdo se o cesty ke smysluplné práci zajímají.  Uvítáme, když budete prezentovat vlastní zkušenosti nebo realizované či zamýšlené projekty (své nebo i ty, o kterých víte).

Mezi účastníky bude i Georgia Bekridaki z Řecka, spoluzakladatelka platformy DOCK, podporující a prosazující sociální solidární ekonomiku (SSE), která se podílela na organizaciletošního kongresu UniverSSE v Ahénách. DOCK je také členem SSE sítě RIPESS Europe, stejně jako Ekumenická akademie. Tlumočení bude zajištěno.

Přihlašovací formulář naleznete na tomto odkazu: https://goo.gl/forms/5nZfs6t8z6joHuGB2

Očekáváme, že do formuláře napíšete něco o sobě, co od semináře očekáváte a jaké téma chcete diskutovat. Prosíme nebuďte příliš struční, vaše odpovědi nám pomohou vybrat účastníky tak, aby byl seminář pro všechny obohacující.

Přihlášky přijímáme do 31. prosince 2017. Během následujícího týdne (nejpozději 7. ledna 2018) vás vyrozumíme, zda jsme vás na seminář vybrali (počet účastníků je omezen na 25) a požádáme o zaplacení nevratné zálohy.

 Účastnický poplatek bude 2000–3000 Kč, podle vašich možností, a zahrnuje ubytování a stravu. V odůvodněných případech můžeme poskytnout slevu na účastnickém poplatku, případně uhradit dopravu. Prosíme, uveďte v takovém případě zdůvodnění svého požadavku v přihlášce.

Seminář se bude konat v Penzionu Statek Široký důl u Poličky. Více informací najdete na jeho webu: www.penzionsirokydul.cz

Otevřený prostor: Cesty k smysluplné práci organizuje Trast pro ekonomiku a společnost ve spolupráci s Ekumenickou akademií (v rámci projektu SUSY – SUstainable and SolidaritY economy, www.solidarni-ekonomika.cz), Katedrou environmentálních studií FSS MU a Slušnou firmou

Organizaci semináře garantují Naďa Johanisová a Stanislav Kutáček.

Více informací o semináři žádejte u:
Nikoly Fouskové na tel: 603 863 351
či na e-mailu: openspace@thinktank.cz.

Těšíme se na vás!